Bezoekers van Google Maps kunnen vanaf donderdag via Street View door het CERN lopen, zo laat Google weten.
Het centrum in de buurt van Genève op de grens van Frankrijk en Zwitserland doet onderzoek naar waar materie uit bestaat en wat de krachten zijn die de kleinste deeltjes bij elkaar houden. Dit onderzoek wordt gedaan via de deeltjesversneller.
Er lopen verschillende projecten bij CERN zoals ATLAS. ATLAS is 46 meter lang, heeft een diameter van 25 meter en weegt zo’n 7.000 ton. ATLAS wordt heel breed ingezet maar werkt onder meer aan het opsporen van het illustere Higgs-boson.
Het Higgs-boson is zo belangrijk, dat het ook wel het God-deeltje wordt genoemd. Massa beïnvloedt hoe deeltjes zich gedragen. Higgs-bosonen bepalen dus uiteindelijk wat wij om ons heen zien, van de kleinste levende wezens tot de grootste sterrenstelsels.
Ook is er het project ALICE waarmee wetenschappers antwoord hopen te krijgen op de vragen: wat gebeurt er met materie als het wordt verhit tot 100.000 keer de temperatuur van de kern van de zon, waarom wegen protonen en neutronen honderd keer meer dan de deeltjes (quarks) waar ze uit bestaan en kunnen de quarks in protonen en neutronen worden vrijgelaten?
Ten slotte wordt CMS gebruikt om bij botsingen die door de deeltjesversneller worden veroorzaakt heel nauwkeurig te meten. Het project kijkt ook naar nieuwe, onverwachte gebeurtenissen tijdens de botsingen.
Google legt regelmatig met zes verschillende voertuigen de meest bijzondere locaties vast voor Street View. Zo is de zoekgigant door tal van Nederlandse dierentuinen gereden, zijn de unieke Galapagos-eilanden vastgelegd en kunnen gebruikers langs koraalriffen ‘zwemmen’.
Bekijk de voertuigen die Google gebruikt voor de Street View-opnames