Foto: ANP
”Ik weet nog niet of ik dit besluit kan steunen”, aldus partijleider Diederik Samsom donderdagavond bij Pauw & Witteman.
Volgens Samsom is nog niet duidelijk of er genoeg toestellen gekocht kunnen worden om alles te kunnen doen wat de krijgsmacht wil doen.
Zo moeten er altijd 4 Joint Strike Fighters beschikbaar zijn voor een internationale missie. Minister Jeanine Hennis van Defensie moet volgens Samsom met een berekening gaan aantonen dat dit echt gaat lukken met haar voorstel.
Niet compleet
De Algemene Rekenkamer liet zich kritisch uit over het voorstel van Hennis, omdat de berekeningen over de inzetbaarheid van de JSF als opvolger van de F16 zijn ”niet helemaal compleet” zijn.
Het rapport toont volgens Samsom aan dat er ”nog wel wat onzekerheden zijn, precies op de punten waar wij zekerheden willen zien.” ”De som is nu niet compleet en daarmee niet overtuigend”, zei Samsom.
Onderbouwing
Als het kabinet niet met een goede onderbouwing komt, ”gaat het niet door”, aldus de PvdA-leider. ”Dan moet je iets ander verzinnen en dat is best ingewikkeld.”
Samsom zei er wel bij dat hij zich in de Tweede Kamer graag door Hennis laat overtuigen, ”maar dan wel met de juiste informatie”. Hij hoopt overigens dat er wel snel een besluit wordt genomen over de JSF. ”Nederland moet een keer af van deze discussie. Die sleept al veel te lang achter ons aan.”
Voldoende
Hennis meldde dinsdag dat het kabinet 37 JSF’s wil kopen voor 4,5 miljard euro. Die straaljagers moeten de huidige F16′s gaan vervangen.
Op zich is de PvdA het ermee eens dat de straaljagers vervangen moeten worden en ook de keus voor de JSF is begrijpelijk, zei Samsom. Hij vraagt zich alleen wel af of de luchtmacht daarmee voldoende uitgerust is.
Geen open debat
De aanschaf van de JSF ligt zeer gevoelig binnen de PvdA. In de Volkskrant van donderdag zeiden anonieme PvdA-Kamerleden dat ze zich door het kabinetsbesluit voor een voldongen feit geplaatst voelen. Ook denken ze dat Samsom geen open debat meer wil.
Aan tafel bij Pauw & Witteman ontkende Samsom dat. Volgens hem is er genoeg ruimte voor overleg over het standpunt. Daarvoor kan onder meer het fractieoverleg van vrijdag worden gebruikt, maar ook de politieke ledenraad van zaterdag.
Overigens zei Hennis eerder op de avond bij Nieuwsuur dat ze ervan overtuigd is dat ze in de Tweede Kamer een meerderheid achter haar plannen zal weten te krijgen.