Foto: AFP
Dat heeft minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer laten weten.
Timmermans acht het van groot belang voor de internationale veiligheid en ook voor Nederland dat de chemische wapens van het regime van president Bashar al-Assad zo snel mogelijk wordt ontmanteld.
Nederland wil volgens Timmermans een positieve rol spelen in het proces om Assad van diens chemische arsenaal te ontdoen, “ook vanuit zijn verantwoordelijkheid als gastland van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW)”.
De Verenigde Staten en Rusland kwamen een week geleden een stappenplan overeen om de chemische wapens van Syrië te ontmantelen. De aanval met zenuwgas op buitenwijken van Damascus op 21 augustus was hiervan de oorzaak. Bij deze door de Verenigde Naties (VN) als oorlogsmisdaad bestempelde aanval kwamen volgens Amerikaanse cijfers 1.400 mensen om.
Het stappenplan wordt de komende dagen uitgewerkt door de OPCW en de VN. Timmermans stelt dat de financiële bijdrage is bedoeld ter ondersteuning van de inspectie- en verificatiewerkzaamheden van de OPCW.
Russische media meldden donderdag dat Moskou militairen naar Syrië gaat sturen om te helpen met de ontmanteling van het chemische wapenarsenaal. Er zouden ook militairen uit andere landen mee moeten, zoals uit de VS en West-Europa. Dat verkleint de kans dat rebellen in Syrië de missie bestoken of provoceren.
De Russische legerleiding schat dat de totale ontwapeningsmissie in Syrië uit wel 10.000 mensen zal bestaan.
Alle berichten over Syrië
Achtergronden: Overzicht van het Amerikaans-Russische akkoord
VS ruimen al jaren chemische wapens l Wat zijn chemische wapens? l Meer over Sarin