Foto: Thinkstock
Afgelopen week ontstond ophef in het onderwijs toen bleek dat de Universiteit Leiden de studiepunten van 25 trage bachelorstudenten van de rechtenfaculteit in het tweede en derde jaar ongeldig had gemaakt, zonder mogelijkheid op herkansing te bieden.
Kamerleden reageerden geschokt, maar navraag leert dat de Radboud Universiteit een soortgelijke regel al eerder toepaste: studenten op de faculteit Managementwetenschappen moeten hun bachelor binnen vijf jaar afronden.
Toenmalig minister Ronald Plasterk (Onderwijs) keurde deze regel in 2008 goed: “Naar mijn mening is het bepalen van een geldigheidsduur van tentamens geen verkapte vorm van het bindend studieadvies.”
Hij stelde destijds dat het aan de universiteiten zelf is om de geldigheidsduur van de tentamens te bepalen.
Dinsdagmiddag spreekt de Tweede Kamer tijdens het vragenuurtje met minister Jet Bussemaker (Onderwijs) over het intrekken van de studiepunten.
Decaan Rick Lawson van de Universiteit Leiden laat aan NU.nl weten dat studenten al in een vroeg stadium gewaarschuwd worden dat er gevolgen zijn als er langer dan vier jaar wordt gedaan over de afronding van de bachelor. Veel van de studenten zouden niet eens hebben gereageerd op een melding dat hun studiepunten worden afgenomen.
Bovendien zou slechts één van de 25 studenten in beroep zijn gegaan bij de examencommissie. Lawson stelt dat er bij goede redenen zeker mogelijkheden zijn om clementie te krijgen.
In politiek Den Haag speelt een discussie over het bindend studieadvies. Momenteel mogen studenten alleen na het eerste jaar nog worden geweigerd. Uit een proef moet blijken of het wenselijk is dit ook in het tweede jaar mogelijk te maken.