Het Tamumassief op de bodem van de Stille Zuidzee is uitgeroepen tot grootste vulkaan ter aarde. Hij kan zich meten met de grootste vulkanen in het zonnestelsel. Dat schrijven geologen in Nature Geoscience.
De vulkaan is onderdeel van het onderzeese gebergte Shatsky Rise, dat zo’n 1600 kilometer ten oosten van Japan ligt. De vulkanische structuur is al geruime tijd bekend, maar uit bodemonderzoek van Amerikaanse, Britse en Japanse geologen blijkt nu pas dat het ook echt om één enkele vulkaan gaat, en niet meerdere.
Het Tamumassief bestrijkt een oppervlakte van 310.000 vierkante kilometer, even groot als alle Britse eilanden samen. Daarmee is hij met recht de grootste vulkaan ter aarde te noemen; de vorige recordhouder, de Mouna Loa in Hawaï, past maar liefst zestig keer in het Tamumassief.
Volgens de onderzoekers is ook vooral de vorm van de supervulkaan bijzonder. Waar de meeste onderwatervulkanen klein en spits zijn, is het Tamumassief lang en uitstrekt. Als je er op zou staan, zou je nauwelijks doorhebben dat je op een helling staat.
Overigens hoeven we niet bang te zijn dat de grootste vulkaan op aarde binnenkort uitbarst. Al sinds enkele miljoenen jaren na zijn ontstaan, zo’n 145 miljoen jaar geleden, is hij inactief.
Beeld: William Sager
Lees meer
Gebouw smelt auto
400 ideeën om de aarde te redden
Vogelbrein = dinobrein
Bron: faqt.nl