Foto: AFP
NSA kan dat in ieder geval bij Android-toestellen, iPhones en ook Blackberry-telefoons, meldt Der Spiegel op basis van geheime informatie die het kon inzien. Het e-mail-systeem van Blackberry werd altijd als niet te kraken omschreven, toch zou de NSA met behulp van Britse geheime dienst GCHQ toegang hebben gekregen.
Toen Blackberry in 2009 zijn beveiligingsstandaard veranderde, zou GCHQ de beveiliging binnen een paar maanden hebben weten te kraken.
Werkgroepen
De NSA zou voor elke grote maker van mobiele software een werkgroep hebben. Die werkgroepen zoeken steeds manieren om geheime toegang tot de systemen te krijgen om zo informatie te kunnen onderscheppen.
De groep verantwoordelijk voor het kraken van de iPhone zou intern hebben opgeschept over de manier waarop zij toegang hebben tot de iPhone. Wanneer het toestel van Apple met een computer verbonden wordt, zou de NSA toegang hebben tot minstens 38 iPhone-apps.
Kleine schaal
De werkgroep verantwoordelijk voor het kraken van de Blackberry had in 2009 al toegang tot het sms-verkeer van toestellen van dat merk. Toen Blackberry in dat jaar de beveiliging vernieuwde, was er een aantal maanden geen toegang.
Met hulp van de Britse GCHQ had de NSA in maart 2010 weer geheime toegang tot zowel het sms- als e-mail-verkeer van de Blackberry. De fabrikanten van de mobiele software zouden zich niet bewust zijn van de geheime data-inbraken van de NSA, en dus ook niet meewerken in de vorm van ‘geheime achterdeuren’.
De spionage van de mobiele telefoons zou volgens Der Spiegel niet op grote schaal plaatsvinden. In plaats daarvan zijn de aanvallen op individuen gericht, in de vorm van op maat gemaakte procedures per persoon.
Vijf vragen over PRISM
Alles over het aftapprogramma in ons dossier