Sunday, September 29, 2013

Els Borst tegen hulp bij zelfdoding door familielid - ( D33UTCH )

Foto:  ANP

Dat zegt ze zondag in het tv-programma Buitenhof.

Borst vindt euthanasie een zaak van artsen: ”Ik ben erg voor de medische route”.

Ze ging daar onder meer in op de zaak van Albert Heringa, die zijn 99-jarige moeder hielp te sterven. De huisarts had eerder niet zomaar willen meewerken.

Borst vindt dat met het helpen sterven van een familielid een grens wordt overschreven die niet overschreden zou moeten worden. Zelf heeft ze dat ook niet gedaan toen haar eigen doodzieke man haar dat vroeg. ”Maar dan moeten artsen wel bereid zijn te helpen. Artsen moeten de ruimte nemen die de wet biedt.”

Borst is maandag bij een rondetafelgesprek van de Tweede Kamer met deskundigen over tien jaar euthanasiewetgeving. De D66-minister was destijds betrokken bij de totstandkoming daarvan.

Een online petitie van de NVVE over hulp bij zelfdoding is inmiddels door bijna 19.000 mensen ondertekend.

De vereniging vindt dat hulp bij zelfdoding door naasten (en dus niet door artsen) bij mensen met een weloverwogen doodswens niet strafbaar moet zijn.

De petitie vloeit voort uit de zaak rond de 71-jarige Albert Heringa die zijn moeder hielp sterven. Het Openbaar Ministerie eiste daarvoor eerder deze week drie maanden voorwaardelijke celstraf tegen de man.