Friday, September 27, 2013

Kritiek op Servië na verbod Gay Pride - ( D33UTCH )

Foto:  ANP

Dat zei eurocommissaris Stefan Fule (Uitbreiding). Ook de Verenigde Staten lieten hun ongenoegen blijken. De ambassade liet weten ”zeer teleurgesteld” te zijn.

De autoriteiten besloten vrijdag dat de parade niet doorgaat. Premier Ivica Dacic zei op het Servische journaal dat veiligheidsoverwegingen de enige reden voor het verbod zijn.

”Ik weet dat we veel kritiek zullen krijgen van de Europese Unie, maar we zullen proberen uit te leggen dat de levens van mensen voor ons het zwaarst wegen”, aldus de premier.

Kandidaat-lid EU

Servië heeft groot belang bij een goede relatie met de EU. Het land is kandidaat-lid en naar verwachting beginnen volgend jaar onderhandelingen over de toetreding.

Drie jaar geleden leidde de parade tot een orgie van geweld door antihomoactivisten. Voor zaterdag aangekondigde demonstraties van antihomogroepen zijn volgens Dacic eveneens verboden.

Weinig begrip

De premier had de afgelopen dagen zelf weinig begrip getoond voor de motieven van de organisatoren en deelnemers van de parade.

”Ik kan niet aanvaarden dat homoseksualiteit normaal is. Het is onnatuurlijk en dus betreft het een uitzondering en dus een minderheid. Daarom moeten zij ervoor waken de gevoelens van de meerderheid niet te kwetsen.”

Ook het hoofd van de Servisch-orthodoxe kerk, patriarch Irinej, had zich in niet mis te verstane woorden gekeerd tegen de parade die hij ”zwarter dan zwart” noemde. Homoseksualiteit vormt volgens hem een bedreiging voor het gezin ”als hoeksteen van de samenleving”.