Sunday, September 22, 2013

‘Meeste gijzelaars Kenia bevrijd’ - ( D33UTCH )

AFP

De militaire operatie tegen de terroristen gaat nog door, maar het leger heeft het grootste deel van het winkelcentrum nu in handen. Dat heeft een Keniaanse militaire woordvoerder zondagavond gezegd.

Het Rode Kruis meldde dat het dodental van de terreuractie in het luxueze winkelcentrum Westgate tot 68 is gestegen. Onder hen zijn ten minste tien buitenlanders: behalve een Nederlandse vrouw van 33 jaar zijn dat drie Britten, twee Fransen, twee Canadezen, één Chinese vrouw en de 78-jarige Ghanese schrijver Kofi Awoonor.

Ook een neef van president Uhuru Kenyatta en diens verloofde kwamen om. 175 mensen zijn gewond geraakt en meer dan 1000 mensen zijn uit het winkelcentrum geëvacueerd. Het winkelcentrum was populair bij buitenlanders en rijkere Kenianen.

Zeven Nederlanders die ook in het omplex waren, zijn ongedeerd gebleven.

Gijzelaars

Zondagmiddag drongen Keniaanse elitetroepen het complex binnen. Het bleef lange tijd onduidelijk of hun optreden succes had, maar laat in de avond meldde een legerwoordvoerder dat de meeste gijzelaars die de terroristen in handen hadden, waren bevrijd.

Het leger heeft volgens hem inmiddels ook het grootste deel van het centrum in handen. Om hoeveel gijzelaars het ging, is onduidelijk.

De terroristen vielen zaterdag tegen het middaguur het winkelcentrum aan. Volgens de autoriteiten zaten er zondag in het complex van ruim 80 zaken, een bioscoop en een casino nog 10 tot 15 terroristen. Eén aanvaller overleed zaterdagavond kort na zijn aanhouding.

Al-Shabaab

De Somalische terreurbeweging al-Shabaab eiste de verantwoordelijkheid voor de aanval op. Die zou een vergelding zijn voor ”misdaden” die het Keniaanse leger in Somalië heeft gepleegd. Het Somalische en Keniaanse leger werken sinds 2011 samen in een offensief tegen al-Shabaab.

Al-Shabaab (de Jongeren) overheerste jarenlang een aantal steden in het midden en zuiden van Somalië, maar raakte mede door de samenwerking van Somalië en Kenia in het defensief. Vorig jaar sloot al-Shabaab zich aan bij het terreurnetwerk al-Qaeda, dat onder meer achter de bloedige aanslagen van 11 september 2001 in New York en Washington zat. Kenyatta zei zondag dat zijn regering nog onderzoekt of al-Shabaab inderdaad achter de actie zit.