Wednesday, September 18, 2013

Kamer vraagt alsnog om besloten briefing Syrië - ( D33UTCH )

Foto:  AFP

De Tweede Kamer vraagt het kabinet alsnog een vertrouwelijke briefing door de inlichtingendiensten te geven over de gifgasaanval in Syrië. Dat is de uitkomst van een besloten procedurevergadering van de commissie buitenland van de Kamer woensdag.

Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) meldde de Kamer eerder op de dag dat een geplande vertrouwelijke briefing niet door kan gaan omdat Kamerleden over een vorige briefing gelekt zouden hebben aan de pers. Ook zou een nieuwe briefing de Kamer geen nieuwe informatie geven.

Volgens Joël Voordewind van de ChristenUnie zit de Kamer nu met een ”schokkende informatieachterstand”. Pieter Omtzigt (CDA) snapt niet hoe het kabinet kan beweren dat er geen relevante nieuwe informatie is.Het kabinet heeft immers zelf zijn standpunt gewijzigd op basis van nieuwe informatie over de gifgasaanval van het regime van president Bashar al-Assad.

De commissie heeft ook om een brief gevraagd waarin Timmermans opheldering moet geven over zijn besluit om geen vertrouwelijke briefing te geven. Die brief moet er donderdag voor 08.30 uur zijn. Dan begint een overleg met Timmermans en minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) over Syrië. Na dat overleg zou dan de vertrouwelijke briefing door de inlichtingendiensten AIVD en MIVD moeten plaatsvinden, aldus Voordewind.